EBook op Amazon: case study
Kun je daar van leven? Hoe genereer je aandacht voor je eBook op Amazon? Hoeveel downloads krijgt een eBook op Amazon gemiddeld per maand? Net als bij Tussen Kunst en Kitsch lijkt de belangrijkste vraag te zijn: ‘Hoeveel levert het op..!’
Het is niet mogelijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Het hangt helemaal af van de kwaliteit van de publicatie, maar ook van de cover, de boekbeschrijving, het genre, de vraag in de markt, de concurrentie, de metadata en niet te vergeten de boekpromotie.
Toch blijft die vraag maar komen: een eBook op Amazon. Verdient dat nou een beetje? Laat ik hier een van de eBooks die ik op Amazon heb gepubliceerd onder de loupe nemen als case-study. Het betreft Outcry Holocaust Memoirs van Manny Steinberg, en van de eerset boeken die ik publiceerde.
Outcry is sinds 2014 heel veel keren in de bestsellerlijst terechtgekomen terwijl het met een prijs van $6.99 (in het begin overigens $5,99, nog steeds een forse prijs) aan de dure kant is. De 200 pagina’s tellende paperback kost $17.95. Vanwege het overweldigende succes is het boek inmiddels ook uitgebracht in het Duits, Frans, Chinees, Tsjechisch en Italiaans, en bestaat er ook een audio. What next? Hebreeuws en Spaans staan op het verlanglijstje!
Ik geef je inzage in de precieze aantallen en opbrengsten, zodat je een indruk hebt wat een eBook op Amazon zou kunnen brengen. Let wel: Jouw manuscript is ongetwijfeld anders en je kunt op basis hiervan niets concreets zeggen over de opbrengsten, maar het geeft je een idee van wat er mogelijk is. Je motivatie zou overigens niet moeten zijn om geld met je eBook te verdienen. Verstandiger en ook realistischer is dat je de royalty’s ziet als mooi meegenomen en het eBook als visitekaartje en promotiemateriaal beschouwt.
Case-study van Outcry Holocaust Memoirs
Eind juli 2014 ontving ik de vraag van Manny Steinberg uit California of ik zijn memoires wilde uitgeven. Hij had gehoord van het succes van ‘The War Never Ended’ waarvoor ik als agent was opgetreden en dat 6250 keer was gedownload tijdens de eerste 3 weken. Dat boek werd al snel opgepikt door een traditionele uitgever die het aanvankelijk had geweigerd.
Omdat Steinberg zijn memoires met zoveel mogelijk mensen wilde delen, was hij op zoek naar een internationale uitgever die zijn Holocaust memoires wereldwijde aandacht kon geven. Zijn boek zag al eerder het daglicht in 2006, maar verkocht nauwelijks ook al was het verkrijgbaar op Amazon, bij Barnes & Noble, en bij diverse boekhandels en Joodse instituten. Omdat het originele Word document niet meer aanwezig was heb ik het boek moeten scannen. (Mocht je ook willen scannen, zoek vooral een goede firma uit, want ik had niets dan ellende, maar dit terzijde…)
Na uitgebreide redactie heb ik het gescande document geconverteerd en met een mooie nieuwe cover, aangepaste titel en slimme metadata op 23 september 2014 op Amazon geplaatst. Metadata onderzoek was tijdrovend, maar bleek zeer effectief.
Het belang van Ranking op Amazon
Er staan miljoenen publicaties op Amazon, en allemaal hebben ze een bepaalde ranking. Het beste verkochte (e)Book heeft een ranking van # 1.
Toen ik dit eBook publiceerde deed ik de marketing nog grotendeels zelf. Omdat dit erg intensief en daarom kostbaar is, doen we dit tegenwoordig gezamenlijk. Dit werkt prima; de auteur neemt de specifieke doelgroepmarketing voor zijn of haar rekening en Amsterdam Publishers de algemene. In het geval van deze hoogbejaarde auteur kon ik niet anders dan de boekpromotie zelf doen.
Door aandacht te genereren in de media met een persbericht klom Outcry op van ranking # 15.757 bij publicatie naar # 5.182, en toen het goed verkocht en geleend bleek te worden, plaatste Amazon het op 14 oktober 2014 in de Hot New Releases en in de Best Sellers lijst in Holocaust History. Op deze screenshot staat het boek rechtsboven op de eerste plaats in HOT NEW RELEASES. Het beginnetje was er!
Dit is de kracht van Amazon; een eBook wordt in de schijnwerpers gezet zodra er een bewezen markt voor is. Men kijkt daarbij onder meer naar het aantal goede reviews. Inmiddels heeft het ruim 1400 reviews waarvan meer dan 80% 5-star reviews. Wees overigens niet bang voor 1-star / 2 star of 3-star reviews. Dat moet je voor lief nemen. Een middelmatige review is niet zo erg.Te veel 5-star reviews irriteert de consument en staat ook nog eens verdacht. Interessant gegeven: op 3 en 4 maart 2015 werd het boek 60.000 keer (!) gedownload en voerde het alle ranglijsten aan. Dat wekt irritatie op, en niet zo’n beetje ook. Het boek kreeg meteen een paar slechte reviews. Er wordt natuurlijk altijd wel wat gevonden om tegen te ageren.
In de eerste twee weken werd het boek 159 keer gedownload (betaald) en 158 keer geleend. Voor het lenen werd de auteur gecompenseerd uit de maandelijkse geldpot voor auteurs. In oktober en november 2014 zat er steeds $3 miljoen in de KDP Select Global Fund. Bij een eBook prijs van $5.99 kreeg de auteur ruim $4 per verkocht exemplaar uitgekeerd, en ongeveer $1,40 voor een geleend exemplaar. Het bedrag dat je kreeg voor een geleend exemplaar verschilde van maand tot maand. Tegenwoordig werkt het systeem anders; je wordt niet gecompenseerd voor de download, maar voor elke gelezen pagina uit dat geleende eBook mits je de KDP select optie gebruikt.
De netto royalty’s over de eerste 21 dagen tussen 24 september 2014 en 16 oktober 2014 bedroegen: $512, £39.56, 251.43 INR en CA 4.57. Dit is een mooi begin vooral gezien het eBook in de eerste weken $0.99 kostte. Dat is een beproefde techniek die nog steeds werkt.
Spelen met de Amazon Ranking
Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk gevonden wordt binnen Amazon moet je zorgen dat je een zo hoog mogelijke ranking krijgt. Daarvoor gebruikte ik de Free Promo days: dagen gedurende welke het eBook gratis gedownload kan worden. Hoe meer mensen downloaden, hoe hoger de ranking. De eerste Free Promo days voor Outcry vonden plaats op 16 en 17 oktober 2014. Ik laat zien in hoeverre het gratis aanbieden van een eBook effect sorteerde.
Op 12 oktober 2014 (dus voor de start van de Free Promo days) stond het Kindle ebook op # 6,547, met een nummer # 7 positie in de niche Holocaust en # 22 in de niche Historical. De paperback editie -onder books- laat ik buiten beschouwing, want dat betrof toen de oude editie en daar deed ik niets mee.
De Free Promo Days
Op de eerste dag (16 oktober 2014) werd het eBook op gratis gezet rond 10 uur Nederlandse tijd in de ochtend. Tijdens de Free Promo Days ziet de consument de originele prijs, in dit geval $5.99 onder $0.00 staan.
Ik meldde het eBook aan bij verschillende syndication sites en gebruikte de sociale media om de Free Promo days aan te kondigen. Die syndication sites waren in 2014/ 2015 cruciaal voor het welslagen van een campagne. Hoe meer sites je gebruikte hoe vaker het eBook werd gedownload. Inmiddels is de effectiviteit van deze sites sterk afgenomen.
Overdag waren het hoofdzakelijk Engelsen die downloadden. Als gevolg van het stijgende aantal downloads toonde Amazon het eBook bij Amazon Best sellers in Holocaust History rond 14 uur:
De teller begon pas echt te lopen in de avond. De meeste kopers van Engelstalige Kindle eBooks wonen in de Verenigde Staten. Rond 19 uur stond het eBook op # 1 in de categorie Holocaust, # 2 in Historical met een ranking van # 1752, en rond 23 uur op # 1 in Historical, met een ranking van # 851. Ik gunde mezelf bijna geen tijd om te eten, zo spannend was dit!
Het kan zijn dat het ‘s nachts in de top 100 Free is gekomen, maar ben daar niet voor op gebleven. Nachtrust is toch belangrijker dan de ranking van een eBook..! In ieder geval was dit de stand van zaken om 9 uur ‘s ochtends op 17 oktober 2014: nog steeds # 1 in de niche Historical met een # 123 ranking in Free Kindle eBooks. Dit is een behoorlijke prestatie. Als een eBook op Amazon in de Top 100 Free komt dan gebeurt dat vaak in de tweede nacht van de Free Promo.
In dit geval heeft Outcry het gered om tussen 12 uur ‘s middags tot (in ieder geval) middernacht in de Top 100 Free te staan. Om 12 uur kwam het binnen op # 96, om 17.30 uur zakte het naar # 98, en daar bleef het staan tot ik rond middernacht afhaakte.
En natuurlijk stond het nog # 1 in de twee gekozen niches Holocaust en Historical:
Het subtotaal aantal downloads na 1 dag Free Promo: USA: 1504, UK: 118. En de rest van de wereld: De: 2, Fr: 2, Es: 4, It: 1, Jp -, In: 3, Ca: 14, Mx: 1, Br: -, Au: 4.
Op vrijdagavond postte en twitterde ik erop los met oog op de Amerikaanse markt. Op zaterdagochtend 18 oktober 2014 rond 9.30 uur eindigde Outcry net buiten de Top 100 Free op plaats # 103, maar was nog steeds # 1 in de niche Historical en Holocaust. Er waren drie 5-star reviews bijgekomen. Het totaal aantal 5-star reviews bedroeg op dat moment 16.
De aantallen downloads na twee dagen van Free Promo: USA: 2752 en UK: 212. En de rest van de wereld: De: 3, Fr: 2, Es: 6, It: 1, Jp 2, In: 9, Ca: 25, Mx: 1, Br: 3, Au: 6. Meer dan 3000 downloads voor de eerste Free Promo Days. Aan deze getallen kun je zien dat je het duidelijk moet hebben van de Amerikaanse markt.
Het eerste uur nadat het eBook weer op de volle prijs staat heeft het nooit een ranking. En als de ranking dan verschijnt (er moeten eerst verkopen zijn) zie je na een succesvolle Free promo dat het hoger binnenkomt. In dit geval is het van # 6547 naar # 4884 opgeschoven, en van # 6 naar # 4 in de categorie Historical, en van # 22 naar # 15 in Holocaust. De dag erna, zondag 19 oktober 2014 was het gestegen naar # 2953 (!) met # 4 Holocaust en # 6 Historical.
Op 21 oktober 2014 stond het op # 3 en zelfs op # 1925 Paid in Kindle Store, een prestatie! Dus van miljoenen eBooks op Amazon stond Outcry op de 1925ste plaats:
Twee dagen later was het gestegen naar # 1531 met een nummer # 3 positie in Holocaust en Historical. Sales: tussen de 25 en 30 eBooks per dag, exclusief de borrows. Netto opbrengsten in precies 2 maanden tijd: meer dan $1000, en £85.
In de dagen erna bleef het aantal sales constant met zo’n 27 boeken per dag en evenveel borrows. Rond 27 oktober 2014 daalde het in de ranking (posities 5, 6, en 8) en liepen de sales terug naar zo’n 18 per dag terwijl het boek nog steeds hoger stond dan Anne Franks dagboeken (!).
Om de ranking wat te verbeteren deed ik een promotie op vrijdag 31 oktober 2014. Dat wierp zijn vruchten af: tussen 10 uur ‘s ochtends en middernacht waren er al een kleine 40 sales en 10 borrows.
Een rapportje gedraaid met KDPspy op vrijdag 31 oktober 2014 laat zien hoe snel het boek naar de top is gekomen met relatief weinig reviews (31) ten opzichte van toppers die al jaren hoog in het genre staan met duizenden downloads. Het boek was op die dag $0.99, maar duurder dan gemiddeld in de top van het genre. En met de 31 reviews deed het kleine duimpje het goed tussen de reuzen met 2837, 1897, 1707 en 2196 reviews! Dat is nu ook het leuke van Amazon: je kunt met jouw eBook concurreren en ook winnen van gevestigde auteurs en uitgeefhuizen.
Eind oktober stond de teller op: 510 sales en 460 borrows. Om 2 minuten voor middernacht op 31 oktober 2014 waren de royalty’s voor de maand oktober: $1554, en £118 en nog wat valuta. En dat is een mooie score voor een eBook.
En jawel, de ochtend was weer goed met een ranking van # 1217 en # 3, # 4 en # 6 voor de paperback.
Op 6 november 2014 deed het eBook het nog steeds erg goed. Ranking # 1517 op Amazon, en sales: 34 per dag met 32 borrows. De ranking binnen de categorie ging naar beneden terwijl het aantal verkochte units erg goed bleef. Opbrengsten voor de auteur in de eerste 6 dagen van november 2014: $520, £44, en nog wat Australische dollars. Sinds publicatie op 23 september 2014 had dit eBook toen al $2115, £166 en nog wat andere valuta (Canadese en Australische dollars) opgebracht. Een kleine €2000 dus.
Omdat de ranking wat terugliep, besloot ik de prijs op 16 november 2014 tijdelijk te verlagen. Het aantal verkopen schoot direct omhoog (tussen de 60 en 80 sales per dag) en bleef de dagen tot 23 november 2014 erg hoog. Zie de grafiek hieronder. Op 23 november 2014 stond de teller voor die maand op 696 sales en 587 borrows voor de USA alleen al. Opbrengsten in november: €2000. In december (altijd een goede maand voor eBook sales) was de stand van zaken nog beter: $2467, £339 en nog tientallen andere valuta. Tel daar de 856 borrows bij op voor $1,40 per stuk, en het was een prachtig bedrag voor de maand december.
In januari deed het boek zo’n € 3000, om daarna wat terug te lopen. Op 3 en 4 maart 2015 heb ik nog een boekpromotie gedaan. Dit keer was het echt serieus: 60.000 downloads in twee dagen. Nooit meegemaakt. Het boek stond twee dagen lang op de eerste plaats in de top van de gratis boeken. Voor de promo stond het eBook op #7, daarna op #1 in Holocaust, en van #29 in History naar #6. De paperback liftte mee op het succes van het eBook en steeg van #19 naar #3. Het eBook stond weer op de eerste plaats! Sales: €8000 in de maand.
En hier zie je hoe het boek de ranglijst aanvoerde op 5 maart 2015. Zoals je ziet stond het boven Viktor Frankl en Elie Wiesel. Ik heb nummers 2, 3 en 4 op de lijst overigens ook gelezen. Allemaal erg indrukwekkend.
De hele week heeft het boek nummer 1 gestaan in de UK, Canada, Australië, en met een beetje trekken en duwen was ie weer terug van 2 naar 1 op amazon.com op 14 maart. En wat ook nog mooi is, het eBook was de duurste van allemaal met de minste reviews. En het betrof hier ook nog eens een auteur die niet de status had van een Elie Wiesel of Viktor Frankl.
Door een goede strategie stond het boek op 15 maart 2015 nog steeds hoog, afwisselend op de eerste of tweede plaats. Op de amazon.co.uk site zelfs lange tijd nummer 1 in ALLE genres! Dit komt zelden voor. De maand maart 2015 was weer een topmaand met een opbrengst van €10.000. Een waanzinnige portestatie. De auteur zat ondanks zijn hoge leeftijd aan zijn computer gekluisterd en voelde dat zijn verhaal eindelijk gehoord werd.
Op 21 december 2015 overleed Manny Steinberg. Fijn dat zijn memoires precies een jaar na dato nog steeds de ranglijst aanvoerde van Historical European Biographies.
Op 1 en 2 juni 2016 organiseerde ik weer een gratis boekpromotiedagen met als resultaat: 2216 gratis downloads en een top 3 ranking in Jewish history. Gedurende meer dan een maand (!) heeft het ebook op #1 gestaan. Niet in slechts een categorie, maar in zelfs drie. Best goed voor een ‘oud’ boek! Nu, op 11 augustus 2018, doet het boek het nog steeds buitengewoon goed met een #1 bestseller in Teen & Young Adult Historical Biography ebooks. Ik heb geleerd te spelen met de diverse categorieën.
Zie hier een screenshot van de ranking op 3 juni 2016:
Op 6 juni was het boek via de tweede positie gestegen naar een # 1 Bestseller positie. Weer op de eerste plaats dus, maar dit keer met behulp van wat FaceBookadvertenties en andere betaalde advertenties, want de markt is dusdanig vol geworden dat je het zonder betaalde advertenties niet meer redt. Vervolgens heeft het ruim 2 maanden op een eerste en tweede plaats in een of zelfs drie categorieën gestaan.
Op 13 september 2016 stond Outcry-Holocaust memoirs weer op de welverdiende eerste positie. Dit keer – en dat is wel bijzonder – zonder advertenties of speciale campagne. Een maand later, op 31 oktober 2016, staat het nog op een tweede plaats:Sorry, het wordt een beetje een saai verhaal, maar Outcry bleek niet van zijn eerste plaats af te krijgen..! Sinds november 2016 stond het weer voortdurend op de bestsellerslijst, en het aantal review bleef groeien. En nog steeds op een welverdiende eerste plaats in drie categorieën!
Nu, op 11 augustus 2018, voeg ik er weer twee screenshots aan toe met de huidige stand van zaken. Jawel, het boek doet het nog steeds erg goed. Wel heb ik de genres wat aangepast. Op een gegeven ogenblik heb ik er andere genres bijgezet om nieuwe markten aan te kunnen boren. Nu richt ik me met name op high schools en young adult.
En dan op 10 september 2018, als het boek bijna 4 jaar oud is, staat ie nog steeds op de bestsellers positie. Het boek heeft de aandacht van Amazon getrokken die me af en toe mail of ik het boek mee wil laten lopen in hun campagnes.
Door inzage te geven in de royalty’s en aantallen downloads van dit ene eBook op Amazon hoop ik dat ik tegemoet ben gekomen aan het beantwoorden van de vraag: “Een eBook op Amazon. Hoeveel verdient dat..?!” Maar een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Ik geef je natuurlijk inzage in een van mijn best lopende boeken! Ik heb er inmiddels meerdere in mijn portfolio, maar dit blijven uitzonderingen. Er zijn ook eBooks die helemaal niets of vrij weinig doen. Het draait om 1) een goed boek 2) goede metadata en 3) een goede boekpromotie. En als je dat boek meteen vanaf het begin goed vermarkt dan heeft het een stevige basis waar je nog jaren van kunt profiteren.
Rescued from the Ashes
Er zijn meerdere titels die het goed doen..! Het meest recente succes voorbeeld is Rescued from the Ashes door Leokadia Schmidt. Op 23 en 24 november 2019 organiseerden wij een Free promo van deze titel. Op dag 1 (hetgeen nota bene een zaterdag was, een dag waarvan je zou kunnen voorstellen dat mensen niet in eerste instantie bezig zijn met online aankopen) werd het ebook maar liefst 31.192 keer gedownload en op dag 2 konden we er nog eens 6.295 bij optellen. Het ebook stond twee dagen lang in de top 2 van free Kindle titels – temidden van allerlei kerstachtige romans, want ja, die doen het in deze tijd van het jaar bijzonder goed. Mogelijk stond het ebook op de eerste plaats van ALLE gratis ebooks op Amazon terwijl Amerika wakker was en ik sliep. Ik zal het nooit weten..
Het mooie is dat het een boek is met behoorlijk veel pagina’s, namelijk 422 pagina’s. Waarom is dat nu zo fijn? Amazon keert ook nog eens een piepklein bedragje uit per gelezen pagina. Als er nu tienduizenden pagina’s worden gelezen kan dat behoorlijk gunstig uitvallen! Ik schat dat de royalties ergens tussn de 5 en de 10 duizend euro zal blijken te liggen – op basis van het gelezen pagina’s alleen al! Kijk daar doen we het voor.
Op maandagochtend 25 november stond het ebook op de 9de plaats van ALLE ebooks op Amazon. Ik heb snel een screenshot gemaakt, want dat houden we – nog niet- lang vol tenzij we er een fors marketing budget tegenaan gooien. Ik doe het liever met zo min mogelijk investeringen, en dat gata tot nu toe wonderwel..!