EBook op Amazon. Hoeveel verdient dat?

EBook_op_amazon_hoeveel_verdient_dat?Een eBook op Amazon. Hoeveel verdient dat?

Kun je daar van leven? Hoe genereer je aandacht voor je eBook op Amazon? Hoeveel downloads krijgt een eBook op Amazon gemiddeld per maand? Net als bij Tussen Kunst en Kitsch lijkt de belangrijkste vraag te zijn: ‘Hoeveel levert het op..!’

Het is niet mogelijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Het hangt helemaal af van de kwaliteit van je eBook, maar ook van de cover, de boekbeschrijving, het genre, de vraag in de markt, de concurrentie, de metadata en niet te vergeten de boekpromotie.

Toch blijft die vraag maar komen: een eBook op Amazon. Verdient dat nou een beetje? Laat ik hier een van de eBooks die ik op Amazon heb gepubliceerd onder de loupe nemen als case-study. Het betreft Outcry – Holocaust Memoirs van Manny Steinberg.

Outcry is in 2014, 2015 en 2016 diverse keren in de bestsellerlijst gekomen terwijl het geen goedkoop boek is: $6.99. De Print-on-Demand paperback kost $17.95, en er is ook een audio.

Outcry_bestseller-march_2015

Ik geef je inzage in de precieze aantallen en opbrengsten, zodat je een indruk hebt wat een eBook op Amazon zou kunnen brengen. Let wel: Jouw eBook is ongetwijfeld anders en je kunt op basis hiervan niets concreets zeggen over de opbrengsten van jouw eBook, maar het geeft je een idee van wat er mogelijk is. Over het algemeen geldt dat je motivatie niet moet zijn om geld met je eBook te verdienen. Verstandiger en ook realistischer is dat je de royalty’s ziet als mooi meegenomen en het eBook als visitekaartje en promotiemateriaal beschouwt.

Case-Study van een eBook op Amazon

Eind juli 2014 ontving ik de vraag van Manny Steinberg uit California of ik zijn memoires wilde uitgeven. Hij had gehoord van het succes van The War Never Ended waarvoor ik als agent was opgetreden en dat 6250 keer was gedownload tijdens de eerste 3 weken. Dat eBook werd al snel opgepikt door traditionele uitgevers die het aanvankelijk hadden geweigerd.

Omdat Steinberg zijn memoires met zoveel mogelijk mensen wil delen, was hij op zoek naar een internationale online uitgever die zijn eBook wereldwijde aandacht kon geven. Zijn boek zag het daglicht in 2006, maar verkocht nauwelijks ook al was het verkrijgbaar op Amazon, bij Barnes & Noble, en bij diverse boekhandels. Omdat het originele Word document niet meer aanwezig was heb ik het boek laten scannen. (Mocht je ook willen scannen, zoek vooral een goede firma uit, want ik had niets dan ellende, maar dit terzijde…)

Na uitgebreide redactie heb ik het gescande document geconverteerd en met een mooie nieuwe cover, aangepaste titel en slimme metadata op 23 september 2014 op Amazon geplaatst. Van tevoren heb ik veel tijd besteed aan metadata onderzoek.

Er staan tientallen miljoenen publicaties op Amazon, en allemaal hebben ze een bepaalde ranking. Het beste verkochte (e)Book heeft een ranking van # 1, en het slechtste bungelt rond de # 37.000.000.

Toen ik dit eBook publiceerde deed ik de marketing nog grotendeels zelf. Omdat dit erg intensief en bovendien kostbaar kan zijn, doen we dit tegenwoordig gezamenlijk. Dit werkt prima; de auteur neemt de specifieke doelgroepmarketing voor zijn of haar rekening en Amsterdam Publishers de algemene.

Door aandacht in de media en een persbericht klom Outcry op van ranking # 15.757 bij publicatie naar # 5.182, en toen het goed verkocht en geleend bleek te worden, plaatste Amazon het op 14 oktober 2014 in de Hot New Releases en in de Best Sellers lijst in Holocaust History. Op deze screenshot staat het boek rechtsboven op de eerste plaats in HOT NEW RELEASES.

Outcry_hot_new_releases_amazon_14_oktober_2014

Dit is de kracht van Amazon; een eBook wordt in de schijnwerpers gezet zodra er een bewezen markt voor is. Men kijkt daarbij onder meer naar het aantal goede reviews. Inmiddels heeft het meer dan 1000 reviews waarvan meer dan 80% 5-star reviews. Wees niet bang voor 1-star / 2 star of 3-star reviews.  Die heb je er altijd bij, en dat moet je voor lief nemen. Een middelmatige review is niet zo erg.

Te veel 5-star reviews irriteert de consument en staat ook nog eens verdacht. Interessant gegeven: op 3 en 4 maart 2015 werd het boek 60.000 keer (!) gedownload en voerde het alle ranglijsten aan. Dat wekt irritatie op, en niet zo’n beetje ook. Het boek kreeg meteen een paar slechte reviews. Er wordt natuurlijk altijd wel wat gevonden om tegen te ageren.

 Een eBook op Amazon. Hoeveel verdient dat?

In de eerste twee weken werd het boek 159 keer gedownload (betaald) en 158 keer geleend. Voor het lenen werd de auteur gecompenseerd uit de maandelijkse geldpot voor auteurs. In oktober en november 2014 zat er steeds $3 miljoen in de KDP Select Global Fund. Bij een eBook prijs van $5.99 kreeg de auteur ruim $4 per verkocht exemplaar uitgekeerd, en ongeveer $1,40  voor een geleend exemplaar. Het bedrag dat je kreeg voor een geleend exemplaar verschilde van maand tot maand. Tegenwoordig werkt het systeem anders; je wordt niet gecompenseerd voor de download, maar voor elke gelezen pagina uit dat geleende eBook.

De netto royalty’s over de eerste 21 dagen tussen 24 september 2014 en 16 oktober 2014 bedroegen: $512, £39.56, 251.43 INR en CA4.57. Dit is een mooie opbrengst vooral gezien het eBook in de eerste weken $0.99 kostte.

De Amazon Ranking

Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk gevonden wordt binnen Amazon moet je zorgen dat je een zo hoog mogelijke ranking krijgt. Daarvoor gebruik ik de Free Promo days: dagen gedurende welke het eBook gratis gedownload kan worden. Hoe meer mensen downloaden, hoe hoger het eBook in de Amazon ranking komt. De eerste Free Promo days voor Outcry vonden plaats op 16 en 17 oktober 2014. Ik laat zien in hoeverre het gratis aanbieden van een eBook effect sorteerde.

Op 12 oktober 2014 (dus voor de start van de Free Promo days) stond het Kindle ebook op # 6,547, met een nummer # 7 positie in de niche Holocaust en # 22 in de niche Historical. De paperback editie -onder books- laat ik buiten beschouwing, want dat is de oude editie en daar doe ik niets mee. Bovendien is dat boek niet meer verkrijgbaar.

Outcry_holocaust_memoirs_voor_free_promo

De Free Promo Days

Op de eerste dag (16 oktober 2014) werd het eBook gratis rond 10 uur Nederlandse tijd in de ochtend. Tijdens de Free Promo Days ziet de consument de originele prijs, in dit geval $5.99 onder $0.00 staan:

Outcry_holocaust_memoirs_free_on_amazon

Ik meldde het eBook aan bij verschillende syndication sites (zie publicatie over Syndication sites) en gebruikte de sociale media om de Free Promo days aan te kondigen. Die syndication sites zijn cruciaal voor het welslagen van een campagne. Hoe meer sites je gebruikt hoe vaker het eBook wordt gedownload.

Overdag waren het hoofdzakelijk Engelsen die downloadden. Als gevolg van het stijgende aantal downloads plaatste Amazon het eBook in de lijst van Amazon Best sellers in Holocaust History rond 14 uur:

Outcry_free_promo_amazon_in_bestseller_list_16 oktober_2014

De teller begon pas echt te lopen in de avond. De meeste kopers van eBooks wonen in de Verenigde Staten. Rond 19 uur stond het eBook op # 1 in de categorie Holocaust, # 2 in Historical met een ranking van # 1752, en rond 23 uur op # 1 in Historical, met een ranking van # 851.

Outcry_free_promo_Amazon_oktober_16_2014

Het kan zijn dat het ‘s nachts in de top 100 Free is gekomen, maar ben daar niet voor op gebleven. Nachtrust is toch belangrijker dan de ranking van een eBook..! In ieder geval was dit de stand van zaken om 9 uur ‘s ochtends op 17 oktober 2014: nog steeds # 1 in de niche Historical met een # 123 ranking in Free Kindle eBooks. Dit is een behoorlijke prestatie. Als een eBook op Amazon in de Top 100 Free komt dan gebeurt dat vaak in de tweede nacht van de Free Promo.

In dit geval heeft Outcry het gered om tussen 12 uur ‘s middags tot (in ieder geval) middernacht in de Top 100 Free te staan. Om 12 uur kwam het binnen op # 96, om 17.30 uur zakte het naar # 98, en daar bleef het staan tot ik op middernacht afhaakte.

outcry_top_100_free_on_amazon

En natuurlijk stond het nog # 1 in de twee gekozen niches Holocaust en Historical:

Outcry_free_promo_top_100_free_17_oktober_2014

Het subtotaal aantal downloads na 1 dag Free Promo: USA: 1504, UK: 118. En de rest van de wereld: De: 2, Fr: 2, Es: 4, It: 1, Jp -,  In: 3, Ca: 14, Mx: 1, Br: -, Au: 4.

Op vrijdagavond bewerkte ik de sociale media met oog op de Amerikaanse markt. Op zaterdagochtend 18 oktober 2014 rond 9.30 uur eindigde Outcry net buiten de Top 100 Free op plaats # 103, maar was nog steeds # 1 in de niche Historical en Holocaust. Er waren drie 5-star reviews bijgekomen. Het totaal aantal 5-star reviews bedroeg op dat moment 16.

De aantallen downloads na twee dagen van Free Promo: USA: 2752 en UK: 212. En de rest van de wereld: De: 3, Fr: 2, Es: 6, It: 1, Jp 2,  In: 9, Ca: 25, Mx: 1, Br: 3, Au: 6. Meer dan 3000 downloads voor de eerste Free Promo Days. Aan deze getallen kun je zien dat je het duidelijk moet hebben van de Amerikaanse markt.

Het eerste uur nadat het eBook weer op de volle prijs staat heeft het nooit een ranking. En als de ranking dan verschijnt zie je na een succesvolle Free promo dat het hoger binnenkomt. In dit geval is het van # 6547 naar # 4884 opgeschoven, en van # 6 naar # 4 in de categorie Historical, en van # 22 naar # 15 in Holocaust. De dag erna, zondag 19 oktober 2014 was het gestegen naar # 2953 (!) met # 4 Holocaust en # 6 Historical.

Outcry_na_free_promo+18_oktober_2014

Op 21 oktober 2014 stond het  op # 3 en zelfs op # 1925 Paid in Kindle Store, een prestatie! Dus van miljoenen eBooks op Amazon stond Outcry op de 1925ste plaats:

Outcry_on_#1925_paid_amazon

Twee dagen later was het gestegen naar # 1531 met een nummer # 3 positie in Holocaust en Historical. Sales: tussen de 25 en 30 eBooks per dag, exclusief de borrows. Netto opbrengsten in precies 2 maanden tijd: meer dan $1000, en £85.

Outcry_holocaust_memoirs_23_october_2014

In de dagen erna bleef het aantal sales constant met zo’n 27 boeken per dag en evenveel borrows. Rond 27 oktober 2014 daalde het in de ranking (posities 5, 6, en 8) en liepen de sales terug naar zo’n 18 per dag terwijl het boek nog steeds hoger stond dan Anne Franks dagboeken (!).

Om de ranking wat te verbeteren deed ik een promotie op vrijdag 31 oktober 2014. Dat wierp zijn vruchten af: tussen 10 uur ‘s ochtends en middernacht waren er al een kleine 40 sales en 10 borrows.

Een rapportje gedraaid met KDPspy op vrijdag 31 oktober 2014 laat zien hoe snel het boek naar de top is gekomen met relatief weinig reviews (31) ten opzichte van toppers die al jaren hoog in het genre staan met duizenden downloads. Het boek was op die dag $0.99, maar duurder dan gemiddeld in de top van het genre. En met de 31 reviews deed het kleine duimpje het goed tussen de reuzen met 2837, 1897, 1707 en 2196 reviews! Dat is nu ook het leuke van Amazon: je kunt met jouw eBook concurreren en ook winnen van gevestigde auteurs en uitgeefhuizen.

Outcry_rapport_KDPSPY_31_oktober_2014

Eind oktober stond de teller op: 510 sales en 460 borrows. Om 2 minuten voor middernacht op 31 oktober 2014 waren de royalty’s voor de maand oktober: $1554, en £118 en nog wat valuta. En dat is een mooie score voor een eBook.

Outcry_Oktober_2014

En jawel, de ochtend was weer goed met een ranking van # 1217 en # 3, # 4 en # 6 voor de paperback.

Outcry-1-nov-2014

Op 6 november 2014 deed het eBook het nog steeds erg goed. Ranking # 1517 op Amazon, en sales: 34 per dag met 32 borrows. De ranking binnen de categorie ging naar beneden terwijl het aantal verkochte units erg goed bleef. Opbrengsten voor de auteur in de eerste 6 dagen van november 2014: $520, £44, en nog wat Australische dollars. Sinds publicatie op 23 september 2014 had dit eBook toen al $2115, £166 en nog wat andere valuta (Canadese en Australische dollars) opgebracht. Een kleine €2000 dus.

Omdat de ranking wat terugliep, besloot ik het op 16 november 2014 tijdelijk te reduceren in prijs. Het aantal verkopen schoot direct omhoog (tussen de 60 en 80 sales per dag) en bleef de dagen tot 23 november 2014 erg hoog. Zie de grafiek hieronder. Op 23 november 2014 stond de teller voor die maand op 696 sales en 587 borrows voor de USA alleen al. Opbrengsten in november: €2000. In december (altijd een goede maand voor eBook sales) was de stand van zaken nog beter: $2467, £339 en nog tientallen andere valuta. Tel daar de 856 borrows bij op voor $1,40 per stuk, en het was een prachtig bedrag voor de maand december.

Outcry_van_amsterdam_publishers_sales_1_23_november _2014

In januari deed het boek zo’n € 3000, om daarna wat terug te lopen. Op 3 en 4 maart 2015 heb ik nog een boekpromotie gedaan. Dit keer was het echt serieus: 60.000 downloads in twee dagen. Nooit meegemaakt. Het boek stond twee dagen lang op de eerste plaats in de top van de gratis boeken. Voor de promo stond het eBook op #7, daarna op #1 in Holocaust, en van #29 in History naar #6. De paperback liftte mee op het succes van het eBook en steeg van #19 naar #3. Het eBook stond weer op de eerste plaats! Sales: €8000 in de maand.

Outcry_#1_bestseller_in_holocaust_history

En hier zie je hoe het boek de ranglijst aanvoerde op 5 maart 2015. Zoals je ziet stond het boven Viktor Frankl en Elie Wiesel. Ik heb nummer 4 op de lijst overigens ook gelezen, The Nazi Officer’s wife; erg indrukwekkend.

Outcry_number_1_on_amazon

De hele week heeft het boek nummer 1 gestaan in de UK, Canada, Australië, en met een beetje trekken en duwen was ie weer terug van 2 naar 1 op amazon.com op 14 maart. En wat ook nog mooi is, het eBook was de duurste van allemaal met de minste reviews.

Outcry_amazon-bestseller-14march-2015

Door een goede strategie staat het boek op 15 maart 2015 nog steeds hoog, afwisselend op de eerste of tweede plaats. Op de amazon.co.uk site zelfs lange tijd nummer 1 in ALLE genres! Dit komt zelden voor. De maand maart 2015 was weer een topmaand met een opbrengst van €10.000.

Outcry_number_1_in all_categories_on_amazon

Op 1 en 2 juni 2016 organiseerde ik weer een gratis boekpromotie met als resultaat: 2216 gratis downloads en een top 3 ranking in Jewish history. Gedurende meer dan een maand (!) heeft het ebook op #1 gestaan. Niet in slechts een categorie, maar in zelfs drie. Best goed voor een ‘oud’ boek!

Outcry_top3_June2016En dit een screenshot van de ranking op 3 juni 2016

Outcry_holocaust_memoirs_rankings_june2016 Op 6 juni was het boek via de tweede positie gestegen naar een #1Bestseller positie. Weer op de eerste plaats dus met behulp van wat FB advertenties en betaalde ads. Vervolgens heeft het ruim  2 maanden op een eerste en tweede plaatst in een of zelfs drie categorieën gestaan.

Outcry_bestseller_9June2016Op 13 september 2016 stond Outcry-Holocaust memoirs weer op de welverdiende eerste plaats. Dit keer – en dat is wel bijzonder – zonder advertenties of speciale campagne. Als en boek eenmaal zoveel goede recensies heeft dan verkoopt het zichzelf. Outcry _holocaust_memoirs_bestseller_13_september_2016En op 31 oktober 2016 staat het nog op een tweede plaats:Outcry_manny_steinberg_amsterdampublishersEn tot slot nog even een screenshot van 2 november 2016. Het boek blijft nu gewoon hoog vanwege het geweldige trackrecord.schermafbeelding-2016-12-02-om-09-26-35Op 21 december 2015 overleed Manny Steinberg. Mooi dat zijn memoires precies een jaar na dato nog steeds de ranglijst aanvoert van Historical European Biographies. schermafbeelding-2016-12-21-om-11-10-07Sorry, het wordt een beetje een saai verhaal, maar Outcry is niet van zijn eerste plaats af te krijgen..! Sinds november 2016 staat het voortdurende op de bestsellers lijst, en inmiddels heeft het 1232 reviews op amazon.com. Ongelooflijk. En nog steeds op een welverdiende eerste plaats in drie categorieën!

Outcry - Holocaust memoirs on bestsellers list

Door inzage te geven in de royalty’s en aantallen downloads van dit eBook op Amazon hoop ik dat ik tegemoet ben gekomen aan het beantwoorden van de vraag: “Een eBook op Amazon. Hoeveel verdient dat..?!”

Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Ik geef je natuurlijk inzage in mijn bestseller!  Er zijn ook eBooks die helemaal niets of vrij weinig doen. Het draait om 1) een goed boek 2) goede metadata en 3) een goede boekpromotie. En als je dat boek meteen vanaf het begin goed vermarkt dan heeft het een stevige basis waar je nog jaren van kunt profiteren.

Gratis Uitgeefgesprek

Het kan zijn dat dit smaakt naar meer..! Als je een korte multiple-choice vragenlijst invult dan kun je gebruikmaken van een gratis uitgeefgesprek. Je kunt dan alle vragen stellen over jouw specifieke boekenplan, of je het nu bij een uitgever wilt onderbrengen, of dat je zelf aan de slag wilt gaan met je boek. Ik trek er 20 minuten voor uit. No strings attached! Klik hier voor jouw gratis uitgeefgesprek.

Bewaren

Bewaren